С население от над 1,38 млрд. души, недостиг на обработваеми

...
 С население от над 1,38 млрд. души, недостиг на обработваеми
Коментари Харесай

Китай купува земеделски земи по света с размах

 С население от над 1,38 милиарда души, дефицит на обработваеми земи и все по-нарастващо ползване на месо, Китай стартира да купува от ден на ден ниви в чужбина, а апетитът му се е отворил към този момент и за френската пшеница, осведоми AFP.
Населението на Китай е една пета от международното, а обработваемите земи са под 10 % от територията на страната. Едновременно с това комплицирано уравнение Пекин се бори с хронично замърсяване на околната среда, несъразмерна приложимост на торове, всеобща урбанизация, а климатичните промени способстват за още по-голямо стесняване на земеделските площи и тяхната продуктивност.

В същото време разрастващата се междинна класа мощно усилва потреблението на месо, което съставлява фрапантна смяна на питателните привички и принуждава Пекин да внася повече соя и царевица за фураж за добитъка.

В този подтекст китайските вложения в селското стопанство в чужбина внезапно скачат: като се прибавят и дейностите в селскостопанското строителство, те са достигнали общо 94 милиарда $ от 2010 година, близо половината от които за последните две години, по данни на американските асоциации American Enterprise Institute и фондация Heritage.

И до момента в който някои страни не разрешават придобиването на земи от задгранични вложители, азиатският колос се насочва към доста други, по-специално в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка.

Държавните и частни китайски компании от селскостопанския бранш влагат в зърнени култури, соя, овощни полета и отглеждане на животни в Аржентина, Чили, Бразилия, Мозамбик, Нигерия, Зимбабве, Камбоджа и Лаос - същинска обиколка на планетата.

Още през 2012 година изследвания сочеха, че китайските планове покриват 9 млн. хектара земи в разрастващите се страни.

От няколко години обаче вниманието на Китай наподобява се насочва към Австралия, Съединените щати и Европа.

В Австралия най-голямото ранчо в света мина под китайски байрак през 2016 година, добито от компанията за недвижими парцели Shanghai CRED, обединена с локална миннодобивна група. В момента смесеното сдружение S. Kidman & Co има 185 хиляди глави добитък и управлява 2,5 на 100 от селскостопанските земи в страната.

През 2012 година Канбера дава зелена светлина за продажбата на най-голямата австралийска памучна ферма на китайски вложител.

В Нова Зеландия китайски компании купуват десетки ферми за произвеждане на мляко и млекопреработвателни предприятия макар недоволството на локалните производители.
През 2013 година клюки, че житницата на Европа, Украйна, ще даде чартърен 3 милиона хектара аграрни земи на китайска компания, провокираха бурни реакции, след което бяха опровергани от Киев.

Във Франция китайските милиардери купуват от ден на ден и повече лозя, а наскоро управляващите научиха със забавяне за придобиването на 1700 хектара ниви със зърнени култури в Централна Франция с помощта на хитри адвокатски хватки.

Миналата седмица обаче президентът Еманюел Макрон разгласи идно въвеждане на по-твърд правилник за закупуване на аграрни земи от чужденци във Франция.

 
По публикацията работи: Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР